cfd-info

Alles over CFD-handel

Alles over CFD

Wanneer je al een tijdje belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for differences” (afgekort tot CFD) mogelijk al gehoord. Deze contracten zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee gemaakt kunnen worden. Toch zijn er ook enorme risico’s, zeker in het geval dat je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies betekenen, waar je zoal in kunt investeren, hoe je ze aankoopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s van CFD-trading kun je bepalen of contracts for differences bij je passen.

Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen broker en belegger over het verschil in koers van een investeringsinstrument. Het kan dan op alle beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Met de broker spreek je een verschil in prijs af en wacht tot de prijs de hoogte in gaat of zakt. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en je winsten incasseren. Het kan ook andersom. In dat geval verdient de broker juist aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je nog meer investeren, want bij een hefboom van (bijvoorbeeld) 1:10, hoef je per 10 euro investering omdat ze dividend aandelen hebben.

Veel voordelen

De handel in CFD is al jarenlang geliefd onder investeerders doordat er heel veel voordelen zijn. Voor de CFD-handel losbarstte kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Door middel van CFD’s kan dat wel en dat biedt weer heel veel nieuwe mogelijkheden voor investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt als je een contract aangaat. Daarnaast kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag handelen in CFD en je bent niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan flinke winsten maken door deze contracten te kopen en verkopen. Bij die grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Risico aan contract for difference

Duidelijk veel voordelen, maar vooral de nadelen laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt altijd verkeerd ingeschat en alleen de voordelen lijken gezien te worden. Want ook al kun je gigantische winsten maken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Ondanks dat je maar een fractie hoeft in te leggen, bij uiteindelijk verlies moet je het hele verschil aan de brokersdienst betalen. Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en nimmer zomaar te beginnen met contracts for differences. De ervaring is helaas dat veel jonge beleggers te snel een CFD afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en vervolgens verdwijnen.

Handelen in CFD

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op dalende cijfers op de beurs en daaraan geld over te houden. In deze CFD (contract for difference) spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Dankzij de hefboom kun je veel geld verdienen. Bij de hefboom 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Stel dat je een aandeel voor 100 euro aankocht en dat tegen 10% winst weer verkocht, dan pak je 5 euro winst, terwijl je er destijds maar één euro voor betaalde. Een enorme winst van maar liefst 400%. Maar let op: het werkt zo ook andersom en op die manier kan een hefboom tot grote verliezen leiden.

Word jij de volgende belegger?

Beleggen is voor beginners een grote en belangrijke stap. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en behoorlijk veel vragen oproepen. Zodoende schrikt beleggen ook veel mensen af en dat is helemaal niet nodig, want beleggen is helemaal niet moeilijk en hoeft ook weinig risico tot gevolg te hebben. Aan de hand van dit artikel leggen we je uit wat beleggen voor beginners inhoudt en helpen we je op weg om onderbouwd te starten in de wereld van het grote geld. We beginnen met je te vertellen wat beleggen is, benoemen dan de redenen van beleggen voor beginners, favoriete vormen van beleggen en en de risico’s die erbij horen en hopen je zo goed mogelijk te informeren zodat jij ook met enthousiasme met beleggen kunt beginnen.

Redenen om te beleggen

Om welke reden zou je willen beginnen met beleggen is een belangrijke vraag die je zelf moet kunnen beantwoorden voordat je verder kunt. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te starten met beleggen. Het kan zijn dat ze geld over hebben en beleggen als iets nieuws zien, maar het kan ook zijn dat men niet veel meer zien in de rentes op spaargeld. Veel mensen willen investeren op de beurs om er veel winst mee te behalen. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan zeker winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door te investeren in hoog dividend aandelen uit Amerika. Wat je doel ook is, bij elk motief past weer een andere vorm.

Over beleggen

Als je begint met beleggen koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds van meerdere bedrijven. Je koopt dan voor een stukje vermogen een stukje van een bedrijf of fonds en is het vervolgens afwachten tot de koers stijgt. Als de koers stijgt, heeft dat direct effect op jouw investering. Maar als de koers daalt, dan zal jouw investering ook dalen. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal zelfs vertrouwd raken met goede dagen op de beurs en slechte dagen. Beleggen voor beginners spitsen we toe in verschillende vormen en bij iedere vorm komt een andere manier kijken. Maar ook het te nemen risico verschilt van handelswijze tot aanpak en beleggingsvorm tot beleggingsvorm.

Beleggingsvormen voor beginners

Wil je succesvol beginnen met beleggen zijn deze vier beleggingsvormen een aanrader: dividendbeleggen, beleggen op koerswinst, daytrading en penny stocks. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet belangrijk zijn en je vooral je dividend wil binnen halen. Aandelen met dividend zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen uit je beleggingen. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt als de koers hoger ligt. De techniek die erbij hoort moet je jezelf zien eigen te maken door het te doen en erover te lezen. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je gericht op koersverschillen inspeelt en winst maakt als je veel geld inzet. Penny stocks beleggen is ook wat risicovoller, maar kunnen ook een goed rendement hebben. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel veel fluctueren gedurende korte momenten.

Risico’s

Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een risico loopt. Hierbij laten we tal van risicovollere beleggingsinstrumenten nog buiten beschouwing, omdat die niet geschikt zijn voor beginners. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen deskundige beleggers ook risico’s van andere producten redelijk in kunnen schatten. Bij overige beleggingen is er altijd het risico dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Echter, al je vermogen verliezen kan alleen als een fonds verdwijnt omdat een bedrijf dichtgaat. In dat geval zie je zoiets wel aankomen en zijn de risico’s nog redelijk in te kapselen. Toch luidt ons advies om alleen je geld te investeren dat je echt kunt missen en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Kun je zelf beleggen?

Misschien is het zo dat je twijfelt om zelf te gaan beleggen of je geld door een andere partij te laten beleggen. We willen daar eerlijk over zijn, net als vrijwel alle beleggingsdeskundigen en veel particuliere beleggers. Als je echt wil verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in een of ander fonds te stoppen van een vermogensbeheerder. Het meeste geld blijft achter bij de bank en de banken rekenen hoge commissies, waardoor er dus maar weinig bij jou komt. Beleg lekker zelf je geld en neem alle tijd om dit onder de knie te krijgen. Investeer je eerste 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Daarmee ben je baas over de fondsen die je koopt en heb je er zelf ook het meeste profijt van.